10 lækre retter til julefrokosten

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi på ISABLELAS elsker juletiden og de mange, hyggelige julefrokoster, der følger med. Godt selskab, god vin - og masser af lækker mad!

Mange har gode, faste traditioner forbundet med den søde juletid, men det er ikke ensbetydende med, at du behøver at servere de samme retter til julefrokosten år efter år. Vi har samlet 10 lækre opskrifter, der passer perfekt til julefrokostbordet, og som hver især har et lille tvist. 

Se også: Lav en stjerneformet servietring 

Få inspiration til lækre retter til julefrokosten her:

Disse små butterdejshorn med ørredrillette ser både indbydende ud, og smager super lækkert!Det skal du bruge:1 rulle fersk butterdej6 metalkræmmerhuse1 æg • 150 g ørredfilet½ bundt purløg1 spsk. cremefraiche 38 %Salt og peberSådan laver du butterdejshorn med ørredrillette:Tænd ovnen på 200°.Skær butterdejen i tynde strimler, og rul dem omkring metalkræmmerhusene.Pisk ægget let sammen, og pensl kræmmerhusene med det. Bag dem i ovnen i 15 minutter, og lad dem efterfølgende køle godt af.Smuldr ørredfileten, hak purløg fint, og bland begge ingredienser i cremefraichen. Smag til med salt og peber.Fyld nu de afkølede kræmmerhuse med ørredrillette, og anret dem fint på et fad.  
Inge Skovdal

Disse små butterdejshorn med ørredrillette ser både indbydende ud, og smager super lækkert!

Det skal du bruge:

  • 1 rulle fersk butterdej
  • 6 metalkræmmerhuse
  • 1 æg • 150 g ørredfilet
  • ½ bundt purløg
  • 1 spsk. cremefraiche 38 %
  • Salt og peber

Sådan laver du butterdejshorn med ørredrillette:

  1. Tænd ovnen på 200°.
  2. Skær butterdejen i tynde strimler, og rul dem omkring metalkræmmerhusene.
  3. Pisk ægget let sammen, og pensl kræmmerhusene med det. Bag dem i ovnen i 15 minutter, og lad dem efterfølgende køle godt af.
  4. Smuldr ørredfileten, hak purløg fint, og bland begge ingredienser i cremefraichen. Smag til med salt og peber.
  5. Fyld nu de afkølede kræmmerhuse med ørredrillette, og anret dem fint på et fad. 

 

Ca. 50 frikadellerDet skal du bruge:1,2 kg andekød (lårkød med fedt og skind)25 g salt100 g hvedemel100 g kartoffelmel2 æg2 ½ dl mælk1 tsk hele korianderfrø1 tsk hele kardemommekapsler½ tsk hele nelliker25 g pecannødder50 g syltet ingefær50 g frosne tyttebær, hele25 g græskarkerner½ tsk stødt muskatnød½ tsk stødt cayennepeber½ tsk stødt allehåndeOlie til stegningSådan laver du frikadeller med and:Hak din and med skind på i kødhakkemaskine. Rør det sejt med salt. Kom farsen i en skål og tilsæt begge slags mel, derefter æg og til sidst mælk.Knus korianderfrø, kardemommekapsler og nelliker i en morter og saml skallerne op. Hak pecannødderne groft og den syltede ingefær fint. Rør alle krydderierne, pecannødder, græskarkerner, ingefær og tyttebær i farsen.Lad farsen til frikadeller hvile en times tid i køleskabet. Form til små frikadeller og steg dem i olie.  
Inge Skovdal

Ca. 50 frikadeller

Det skal du bruge:

  • 1,2 kg andekød (lårkød med fedt og skind)
  • 25 g salt
  • 100 g hvedemel
  • 100 g kartoffelmel
  • 2 æg
  • 2 ½ dl mælk
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 tsk hele kardemommekapsler
  • ½ tsk hele nelliker
  • 25 g pecannødder
  • 50 g syltet ingefær
  • 50 g frosne tyttebær, hele
  • 25 g græskarkerner
  • ½ tsk stødt muskatnød
  • ½ tsk stødt cayennepeber
  • ½ tsk stødt allehånde
  • Olie til stegning

Sådan laver du frikadeller med and:

  1. Hak din and med skind på i kødhakkemaskine. Rør det sejt med salt. Kom farsen i en skål og tilsæt begge slags mel, derefter æg og til sidst mælk.
  2. Knus korianderfrø, kardemommekapsler og nelliker i en morter og saml skallerne op. Hak pecannødderne groft og den syltede ingefær fint. Rør alle krydderierne, pecannødder, græskarkerner, ingefær og tyttebær i farsen.
  3. Lad farsen til frikadeller hvile en times tid i køleskabet. Form til små frikadeller og steg dem i olie. 

 

Traditionelt set er der altid noget fisk på julefrokostbordet. Se opskriften på lækre wraps med laks hér! 
AOP

Traditionelt set er der altid noget fisk på julefrokostbordet. Se opskriften på lækre wraps med laks hér

Servér en sprød nordisk coleslaw til din medister, så er smagen hjemme.Det skal du bruge:Medister: 400 g medister1 lille håndfuld timian30 g smørColeslaw:1 grønt æble1 gulerod¼ hvidkålshoved ½ fennikel1 lille håndfuld persille1 spsk. mayonnaise2 spsk. cremefraiche Salt og peberSådan laver du nordisk coleslaw med medister:Medister:Steg medisteren på en pande med timian og smør. Coleslaw:Snit æble, gulerod, hvidkål og fennikel fint. Hak persillen, og lav en dressing af persille, mayonnaise og cremefraiche. Smag til med salt og peber. Vend grøntsagerne i dressingen, kom dem i små skåle, top med en skive medister, og servér.  
Inge Skovdal

Servér en sprød nordisk coleslaw til din medister, så er smagen hjemme.

Det skal du bruge:

Medister:

  • 400 g medister
  • 1 lille håndfuld timian
  • 30 g smør

Coleslaw:

  • 1 grønt æble
  • 1 gulerod
  • ¼ hvidkålshoved
  • ½ fennikel
  • 1 lille håndfuld persille
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 2 spsk. cremefraiche
  • Salt og peber

Sådan laver du nordisk coleslaw med medister:

Medister:

  1. Steg medisteren på en pande med timian og smør. 

Coleslaw:

  1. Snit æble, gulerod, hvidkål og fennikel fint.
  2. Hak persillen, og lav en dressing af persille, mayonnaise og cremefraiche.
  3. Smag til med salt og peber. Vend grøntsagerne i dressingen, kom dem i små skåle, top med en skive medister, og servér. 

 

Prøv at servere tarteletter i en ny, lækker udgave med flæsk og jordskokker. Dine gæster bliver ikke skuffede! Find opskriften lige hér.  
Inge Skovdal

Prøv at servere tarteletter i en ny, lækker udgave med flæsk og jordskokker. Dine gæster bliver ikke skuffede! Find opskriften lige hér.  

En dejlig, frisk version af den klassiker, der ikke må mangle til julefrokosten!Det skal du bruge:500 g små runde rødbeder50 g ingefær2 spsk. olivenolieSalt og peber100 g hvedekerner400 g marinerede sild i lage½ bundt dild2-3 dl fromage fraiche 9%Sådan laver du rødbedesild:Vask rødbederne, og kog dem møre i vand i ca. 1 time.Smut rødbederne under den kolde hane, mens de stadig er varme. Skær dem i skiver eller store stykker.Skræl, og riv ingefæren fint. Vend rødbederne med ingefær, 1 spsk. olie, salt og peber, og lad dem køle helt af.Kog hvedekerner efter pakkens anvisning, og køl dem af.Rist hvedekernerne sprøde på en pande i 1 spsk. olivenolie.Skær sildene i små stykker, og snit dilden fint. Vend alle ingredienser forsigtigt sammen, og smag til med salt og peber. Anret sildesalaten i en skål, og servér den med groft brød eller rugbrød til.TIP: Er du ikke fan af ingefær, kan du erstatte den med friskrevet, usprøjtet cintronskal. Har du meget travlt, kan du bruge rødbeder fra glas.   
Columbus Leth

En dejlig, frisk version af den klassiker, der ikke må mangle til julefrokosten!

Det skal du bruge:

  • 500 g små runde rødbeder
  • 50 g ingefær
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • 100 g hvedekerner
  • 400 g marinerede sild i lage
  • ½ bundt dild
  • 2-3 dl fromage fraiche 9%

Sådan laver du rødbedesild:

  1. Vask rødbederne, og kog dem møre i vand i ca. 1 time.
  2. Smut rødbederne under den kolde hane, mens de stadig er varme. Skær dem i skiver eller store stykker.
  3. Skræl, og riv ingefæren fint. Vend rødbederne med ingefær, 1 spsk. olie, salt og peber, og lad dem køle helt af.
  4. Kog hvedekerner efter pakkens anvisning, og køl dem af.
  5. Rist hvedekernerne sprøde på en pande i 1 spsk. olivenolie.
  6. Skær sildene i små stykker, og snit dilden fint. Vend alle ingredienser forsigtigt sammen, og smag til med salt og peber. Anret sildesalaten i en skål, og servér den med groft brød eller rugbrød til.

TIP: Er du ikke fan af ingefær, kan du erstatte den med friskrevet, usprøjtet cintronskal. Har du meget travlt, kan du bruge rødbeder fra glas.  

 

Læs mere: Pynt op med smukke julekranse

Hvem kan sige nej tak til en lækker tunsalat? Find opskriften på vores lækre luksus tunmousse hér.
Betina Hastoft

Hvem kan sige nej tak til en lækker tunsalat? Find opskriften på vores lækre luksus tunmousse hér.

Denne lækre waldorfsalat er nem at lave, og giver et dejligt modspil til resten af julebordet. Se opskriften lige hér. 
Columbus Leth

Denne lækre waldorfsalat er nem at lave, og giver et dejligt modspil til resten af julebordet. Se opskriften lige hér

Alle julefrokoster har brug for en lækker dessert, og denne cheesecake med et twist af jul er et oplagt valg! Find opskriften lige hér. 
Inge Skovdal

Alle julefrokoster har brug for en lækker dessert, og denne cheesecake med et twist af jul er et oplagt valg! Find opskriften lige hér