Se også
Aftensmad
Svinerillette med portvinsgelé
Rilletten er nem at lave, men tager tid at tilberede. Lav en stor portion, så du kan nyde godt af resterne i flere dage.
af Louisa Lorang.
7.10.2022
Foto: Rikke Westesen.
Denne svinerillette er alt besværet værd! Den er lidt tidskrævende, men smager pragtfuldt, så det er oplagt at lave meget, når nu du er i gang - så har du til flere dage. Et tip er at dække rilletten med et lag fedt, så holder den sig længere tid i køleskabet.
10 personer
Det skal du bruge
- 1 kg nakkefilet uden svær
- 500 g stegeflæsk uden svær
- 3 stilke frisk rosmarin
- 4 stilke frisk timian
- 2 laurbærblade
- 1 spsk. hele peberkorn
- 2 hele nelliker
- 1-2 dl vand
- 1-2 dl fedt- og stegesky
- 1 knsp. stødt allehånde
- 1 tsk. hvidvinseddike
- Salt og peber
- 2-3 teposer
Portvinsgelé
- 3 blade husblas
- 3 dl portvin
- 1 spsk. sukker
Til servering
- ½ rugbrød
- Cornichoner
Sådan laver du svinerillette:
- Tænd ovnen på 135°. Skær nakkefilet og flæsk i små tern på ca. 2 x 2 cm, og læg dem i en stor støbejernsgryde.
- Skyl og hak rosmarin og timian fint. Fyld begge dele i teposer sammen med laurbærblade, peberkorn og nelliker, og fordel dem i gryden.
- Hæld vand i gryden, læg låg på, og lad kødet simre i ovnen i ca. 3 timer. Vend rundt i kødet undervejs – det må ikke mangle væde, men skal heller ikke være helt dækket.
- Tag gryden ud af ovnen, kassér krydderierne, og sigt væden fra kødet, og kassér den.
- Tag sky og fedt ud af køleskabet, og lad det hvile, så det deler sig.
- Riv kødet fra hinanden i en skål med 2 gafler, og vend ca. 1 dl fedt (det øverste af stegeskyen) i kødet. Gem lidt fedt til senere.
- Smag rilletten til med lidt allehånde, eddike, salt og masser af peber. Tilsæt herefter sky, til konsistensen er cremet.
- Fordel rilletten på skoldede sylteglas, og hæld det resterende fedt ovenpå. Opbevar rilletten i køleskabet indtil servering, og fjern fedtlaget, inden den sættes på bordet.
Sådan laver du portvinsgelé:
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 3-4 minutter.
- Kog 1 dl portvin og sukker i en gryde, til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen.
- Vrid husblassen, og smelt den i den varme portvin. Rør resten af portvinen i, fordel portvinsblandingen i et sylteglas, og lad den hvile på køl i 1-2 timer, til geléen har sat sig.
Servering: Servér rilletten med godt rugbrød, portvinsgelé og cornichoner.