Kød og fjerkræ

Kalkun med tranebærglaze

Til en Thanksgiving dinner er det tradition at spise kalkun. Bestil den i god tid i dit lokale supermarked eller direkte fra en lokal producent.
af Marie Melchior, Foto Betina Hastoft 13.10.2011

(6-8 personer)
Stegetid ca. 2½ time
1 kalkun (4 kg)
250 g smør
1 flaske hvidvin
groft salt og friskkværnet
peber
5 rødløg
Sauce:
stegefond fra kalkunen
5 dl god fjerkræbouillon
1 dl hvedemel

- Smelt 200 g smør i en gryde sammen med hvidvin. Gnid kalkunen med salt og peber indvendigt og udvendigt. Fyld stuffing i kalkunen (se opskrift nedenfor). Bind lårene op med kødsnor og luk åbningen af kalkunen med små træspyd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Skær rødløg i grove både, fordel dem i en bradepande og læg kalkunen ovenpå. Gnid kalkunen i de resterende 50 g smør. Sæt kalkunen i ovnen på 200°. Tag den ud efter 30 minutter og skru ned til 180°. Pensl kalkunen med hvidvins/smørblandingen,
hæld 1 dl af blandingen i bradepanden og sæt kalkunen i ovnen igen. Gentag operationen hver halve time.

- Tag kalkunen ud af ovnen efter 2 timer og pensl med tranebærglaze (se opskrift nedenfor). Lad den stege videre i 10-15 minutter og pensl igen med glaze. Steg i 10 minutter, til glazen sætter sig. Tag kalkunen ud af ovnen og lad den hvile på et forskærerbræt i ½ time før udskæring. Gem hvad der ligger i bunden af bradepanden. Det skal bruges til sovs/gravy.

Sauce:
- Si alt fra bunden af bradepanden igennem en sigte over i et stort målebæger og fjern så meget fedt som muligt med en dyb ske. Hæld
fonden over i en gryde. Pisk fjerkræbouillon sammen med hvedemel. Brug evt. et syltetøjsglas med låg og ryst, til melet er opløst. Bring fonden til kogepunktet. Tilsæt fjerkræjævningen lidt efter lidt, mens du pisker, og sovsen tykner. Krydr med salt og peber.

STUFFING

Tak for mad

Thanksgiving er en amerikansk kristen tradition, hvor
man takker for høsten. Den første thanksgiving fandt
sted i 1621, da de første europæere kom til Amerika,
og de indfødte, indianerne, hjalp dem med at overleve.
I dag fejrer man thanksgiving med familie
og venner uanset religion. Thanksgiving fejres altid
den fjerde torsdag i november.


150 g valnødder
2 skalotteløg
1 bundt blegselleri
25 g smør
1 bundt oregano
3 æg
300 g hvedebrød
1 bundt bredbladet persille
175 g tørrede tranebær
2½ dl fjerkræbouillon
½ tsk cayennepeber
havsalt og friskkværnet peber
25 g smør

- Rist valnødderne i 5-6 minutter i en 200° varm ovn. Lad dem køle af og hak dem groft. Skær skalotteløg i terninger. Skær det nederste af blegselleristilkene, skyl dem og skær dem i små terninger.

- Smelt smørret i en sauterpande, svits løgene og herefter blegselleri. Hak oregano fint og drys det i løg/ blegselleriblandingen. Hæld det hele op i en stor skål. Pisk æggene let, skær brødet i terninger, tilsæt begge dele og rør rundt.

- Hak persillen fint. Rør persille og tørrede tranebær i blandingen sammen med fjerkræbouillonen, cayennepeber, salt og friskkværnet peber.

- Fyld stuffing i kalkunen og læg resten i en bradepande og fordel 25 g smør i terninger over stuffingen. Dæk bradepanden med alufolie
og steg i 30-35 minutter i en 200° varm ovn.

TRANEBÆRGLAZE
1 spsk smør
1 skalotteløg
3 friske salvieblade
100 g tranebær
1½ dl ahornsirup
1½ dl æblecider
150 g ribsgelé
havsalt og friskkværnet peber

- Smelt smør i en lille kasserolle. Skær skalotteløgene i terninger og svits dem, til de er klare. Tilsæt salvie, tranebær, ahornsirup, æblecider og ribsgelé. Krydr med et nip salt og peber. Kog til tranebærrene begynder at briste, ca. 3-4 minutter.

- Blend det hele med en stavblender og si blandingen igennem en sigte. Kog glazen ind på moderat varme, til den tykner. Det tager ca. 10-15 minutter. Er glazen for tyk, så fortynd med lidt mere æblecider. Hold den varm til den skal bruges.

Server kalkunen med mashed potatos og rosenkål med valnødder
Få opskrifterne HER