Brød & Boller

Kartoffelbrød med krydderurter

Dette lækre brydebrød er fyldt med saft og kraft fra kartofler og krydderier, der både giver en fantastisk smag og en dejlig, blød krumme.
af Gitte Heidi Rasmussen 13.10.2021 Foto: Stine Christiansen.
Brød med kartofler og krydderurter
6 personer

Kartoffelbrød med krydderurter

  • 375 g kartofler
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 spsk. timianblade
  • 1 dl friskhakket persille
  • 50 g smør
  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 1 æg
  • Ca. 450 g hvedemel
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spring - form, 26 cm i diameter
  • Smør til formen

Sådan laver du kartoffelbrød med krydderurter:

  • Skræl kartoflerne. Kog dem møre i let-saltet vand.

  • Hæld vandet fra, og mos kartoflerne med en gaffel, eller mas dem gennem en grovmasket sigte ned i en skål.

  • Skyl krydderurter, dup dem tørre, og hak dem.

  • Smelt smør i en lille gryde.

  • Tag gryden af varmen, og hæld smørret i en skål sammen med mælken.

  • Rør gæren ud i den lune mælkeblanding, og tilsæt salt, sukker, æg, kartofler og krydderurter.

  • Rør mel i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem, til den er let og smidig. Brug evt. en røremaskine.

  • Hæld olie i skålen, og vend dejen i olien.

  • Lad den hæve tildækket i skålen et lunt sted i 1 time.

  • Del dejen i 12- 14 stykker, og tril dem til boller.

  • Læg dem i en stor, smurt springform, og lad dem efterhæve lunt og tildækket under et fugtigt viskestykke i 1 time.

  • Tænd ovnen på 250°.

  • Hæld 1 dl vand i et ovnfast fad, og sæt det i bunden af ovnen. Sæt brødet på en rist i midten af ovnen.

  • Sænk temperaturen til 200°, og bag brødet i 30-40 minutter, til det er gyldent og lyder hult, når du banker under bunden.

  • Servér brødet friskbagt.