Brød & Boller

Opskrift på hjemmebagt rugbrød

Gør frokostbordet ekstra lækkert med et hjemmebagt rugbrød, der hverken kræver lang tid i køkkenet eller en surdej, der er lavet på forhånd.
af Inge Skovdal. 7.11.2020 Foto: skovdal.dk.
Hjemmebagt rugbrød

Få opskriften på lækkert, sprødt og svampet rugbrød, der smager himmelsk under dit yndlingspålæg. Servér det hjemmebagte rugbrød til julefrokosten, på frokostbordet eller når det bare skal være lidt ekstra lækkert!

1 stk

Ingredienser

  • 3½ dl vand
  • 1 pakke økologisk gær
  • 1 hvidtøl eller mørk øl, fx Braunstein Økologisk Mørk eller Ørbæk Bruin Abbey Ale
  • 650 g rugmel
  • 350 g hvedemel
  • 4 tsk. salt
  • 3 spsk. hørfrø

Sådan laver du rugbrød

  1. Bring vandet i kog, og lad det afkøle, så det er lunkent. Opløs gæren i vandet, og tilsæt øl.
  2. Rør mel, salt og 2 spsk. hørfrø i gærblandingen. Ælt dejen i en røremaskine i ca. 5-7 minutter. Lad dejen hæve i skålen ved stuetemperatur i 35-40 minutter.
  3. Ælt dejen igennem igen. Kom den i en slip let-form på 2-3 l, eller smør en form med olie. Lad dejen efterhæve tildækket i ca. 30- 35 minutter.
  4. Snit brødet med en kniv, og prik det med en gaffel. Drys med hørfrø. Bag brødet i ovnen ved 200° i ca. 1 time.
  5. Lad det køle lidt af, og tag det ud af formen. Servér rugbrødet lunt til alle retterne.