Franske eclairs er, med deres elegante ydre, noget af det fineste, du kan sætte på kagebordet, og samtidigt noget af det lækreste du kan sætte tænderne i!
Ordet eclair betyder "lyn" på fransk, og hentyder til, at de fine vandbakkelser med fyld nemt kan spises med lynets hast - både på grund af deres praktiske størrelse og ikke mindst skønne smag. Vi serverer her opskriften på eclair med en lækker lemoncurd. I galleriet nederst i artiklen kan du finde opskriften på to andre eclair-varianter med saltkaramel og kaffecreme.
Se også: Medaljer med mascarponecreme
Det skal du bruge til eclairs med lemoncurd:
8 personer
Vandbakkelsesdej:
- 1,6 dl vand
- 70 g smør
- Et nip salt
- 100 g hvedemel
- 2 æg
- Flormelis til drys
Lemoncurd:
- 4 usprøjtede citroner
- 100 g smør
- 2 æg
- 260 g sukker
Marengs:
- 1½ pasteuriseret æggehvide (1 bæger)
- 60 g sukker
Samling af eclair:
- Citronmelisse
Prøv også: Pandekager med citroncreme
Sådan gør du:
Vandbakkelse:
- Tænd ovnen på 230º. Hæld vand, smør og salt i en gryde, og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i, og rør det sammen med en træske.
- Stil gryden tilbage på varmen, og varm det op ved medium varme – rør konstant med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, indtil dejen samler sig og ”trækker sig væk” fra grydens sider.
- Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Hold op med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen får et ”rent afbræk”, når du løfter piskeriset op af den.
- Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt lige og ensartede eclairs med en længde på ca. 14 cm på en bageplade med bagepapir. Dyp en finger i vand, og tryk eclairens ender fint ind, hvis de er blevet for spidse.
- Sigt et lag flormelis over dine eclairs, og stil bagepladen i ovnen på 230º. Skru efter 5 minutter ned på 180º, og bag videre i 25-30 minutter, eller indtil eclairene er flot gyldne. Sluk herefter ovnen, og stil ovnlågen på klem i 15 minutter, inden bagepladen tages ud af ovnen – dette forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
- Lad de færdigbagte eclairs køle helt af, inden du fylder creme i dem og dekorerer dem.
Lemoncurd:
- Riv skallen af citronerne, og gem den til senere. Pres citronerne, og hæld citronsaften i en gryde sammen med de øvrige ingredienser.
- Rør citronmassen igennem, mens gryden varmes op over svag varme, så smørret smelter, og massen derefter langsomt tykner.
- Brug et termometer, og tag gryden af varmen, når citronmassen når 75°.
Marengs:
- Hæld æggehviden i en skål, og pisk, til der dannes bobler.
- Tilsæt sukkeret 1 spsk. ad gangen, og pisk imens. Pisk, til marengsen bliver tyk og danner faste toppe, når piskerisene løftes.
- Hæld marengsen i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Samling af eclair:
- Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs. Hæld lemoncurd i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
- Sprøjt små marengstoppe oven på eclairene. Brænd marengsen med en brænder.
- Pynt med små blade citronmelisse og revet citronskal.
TIP: Lemoncurd kan købes færdig i de fleste supermarkeder, hvis man vil lave en hurtigere version af disse eclairs.
Se også: Jordbærcheesecake
Find flere skønne opskrifter på eclairs i galleriet:
Elegante eclairs


Det skal du bruge:
Saltkaramelmousse:
- 1 blad husblas
- 150 g sukker
- 60 g smør
- 3 dl piskefløde
- 1½ tsk. flagesalt
Chokoladeglace:
- 200 g mørk chokolade
- 5 spsk. piskefløde
Samling af eclairs:
- 8 eclairs (se grundopskrift i artiklen herover)
- Chokoladekugler
- Guldstøv
Sådan gør du:
Saltkaramelmousse:
- Hæld koldt vand i en skål, og læg husblassen i den.
- Hæld sukkeret i en gryde, og smelt det over medium varme. Lad det smeltede sukker blive karamelbrunt – pas på, at det ikke brænder på.
- Skær smørret i mindre stykker, og hæld det ned til sukkeret. Rør med en træske, til karamelmassen bliver ensartet. Tilsæt 1 dl piskefløde og salt, og rør imens.
- Kram vandet fra den opblødte husblas, og rør husblassen ud i den varme karamelmasse, så det smelter. Tag gryden af varmen, og lad karamellen køle lidt af.
- Pisk de resterende 2 dl piskefløde til flødeskum. Vend den afkølede karamelmasse forsigtigt i flødeskummen, uden at den mister volumen.
Chokoladeglace:
- Hak chokoladen, og kom den i en skål.
- Varm fløden op, og hæld den over chokoladen – rør imens. Fortsæt, til chokoladen er smeltet.
Samling af eclairs:
- Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs. Hæld saltkaramelmoussen i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
- Dyp toppen af dine eclairs i chokoladeglacen, og pynt med chokoladekugler og guldstøv, inden chokoladeglacen stivner.


Det skal du bruge:
Kaffecreme:
- 40 g æggeblommer
- 60 g sukker
- 10 g hvedemel
- 15 g maizena
- 1 dl piskefløde
- 1,3 dl sødmælk
- 1 vaniljestang
- 40 g ristede kaffebønner
- 25 g sukker
Chokoladeglace:
- 200 g hvid chokolade
- 5 spsk. piskefløde
- 1 tsk. instant kaffepulver
Samling af eclairs:
- 8 eclair (se grundopskrift i artiklen herover)
- Mokkabønner
Sådan gør du:
Kaffecreme:
- Pisk æggeblommer med sukker til en luftig æggesnaps. Sigt mel og maizena i under piskning, indtil massen er ensartet.
- Hæld fløde og mælk i en gryde, skrab kornene fra vaniljestangen, og kom dem i gryden sammen med den tomme vaniljestang. Tilsæt kaffebønnerne og det sidste sukker, og varm mælkeblandingen op til kogepunktet. Lad den simre i 10 minutter ved svag varme, og tag så gryden af varmen.
- Sigt vaniljestang og kaffebønner op af gryden, hæld ⅓ af den varme mælkeblanding i skålen med æggesnapsen, og rør imens. Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen, når massen er ensartet – rør undervejs.
- Hæld hele blandingen tilbage i gryden, stil den på varmen, og varm langsomt op under omrøring, mens cremen tykner. Kog cremen igennem i 1-2 minutter ved svag varme.
- Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en skål. Dæk skålen til med køkkenfilm, og stil den i køleskabet. Lad cremen køle helt af.
Chokoladeglace:
- Hak den hvide chokolade, og kom den i en skål.
- Varm fløden op, og hæld den over chokoladen – rør imens. Fortsæt, til chokoladen er smeltet.
- Tilsæt kaffepulver, og rør rundt.
Samling af eclair:
- Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs.
- Hæld kaffecremen i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
- Dyp toppen af dine eclairs i chokoladeglacen, og pynt med mokkabønner.