Aftensmad

Braiseret kalv i urtesauce

Her er tale om ægte simremad, hvor selve tilberedningen går lynhurtigt, og retten passer sig selv i ovnen.
af Susanne Plamqvist. 1.02.2016 Foto: Henrik Freek Christensen.
Braiseret kalv i urtesauce

En skøn omgang simremad er fantastisk, fordi du slipper for at bruge en masse tid i køkkenet og på opvask bagefter. 25 minutter er alt, du skal bruge på at gøre retten klar til ovnen. Mens retten passer sig selv, kan du hygge om gæsterne eller lege med ungerne. Ovntiden afhænger af, hvilken type kød du vælger.

4 personer

Ingredienser

  • 1 kalvetykkam eller cuvette (800-1.000 g)
  • Salt og friskkværnet peber
  • 1½ spsk. fennikelfrø
  • 1 madæble
  • 2 gulerødder
  • 1 pastinak (eller persillerod)
  • 1 fennikel
  • 6 skalotteløg
  • 2-3 spsk. olie
  • 2 dl æblejuice
  • 1 dl hønsebouillon
  • 1 stilk persille
  • 1 lille kvist timian
  • 20 g smør
  • 1 spsk. æbleeddike (eller citronsaft)
  • Friskhakket persille til drys
  • Groft brød som tilbehør

Sådan laver du braiseret kalv i urtesauce

  1. Skær kødet i store tern, og vend dem med salt, peber og knuste fennikelfrø.
  2. Skræl æble, gulerødder og pastinak, og skær dem i mellemstore tern. Halvér fenniklen, fjern stokken, og skær i mindre stykker.
  3. Pil løgene, og halvér dem eventuelt.
  4. Brun først kødet i olie på en pande ad et par omgange. Læg stykkerne i et stort ovnfast fad eller i en stegeso, og tilsæt lidt mere olie.
  5. Brun alle grøntsagerne, og fordel dem over kødet.
  6. Hæld juice og bouillon i gryden, kog det op med persille og timian, og hæld det i fadet.
  7. Læg låg eller alufolie over, og sæt fadet nederst i en 200 grader varm ovn i 1-1½ time, til kødet er mørt.
  8. Si væden fra, og blend det til en tyk sauce. Kog den igennem, tilsæt smør, og smag til med eddike eller citronsaft.
  9. Anret kødet og resten af urterne oven på saucen, og drys med persille. Servér groft brød til.