Vildt kød må altså siges at være noget af det bedste. Vi giver dig her opskrifterne til en hel hovedret bestående af rosastegt dyrekølle, svampesauté i filokurve, vildtsauce, smørstegte kartofler og tranebærrelish. Dine gæster vil elske dig!
OpSKRIFT: Marineret dyrekølle
Sådan laver du dyrekølle:
- Befri din dyrekølle for sener og hinder.
- Bland en marinade af rødvin og olie, laurbær, enebær, timian, hvidløg og peber.
- Læg din dyrekølle i et fad, hæld marinaden over, dæk til, og lad dine dyrekølle marinere 1 døgn på køl.
- Læg din dyrekølle på en rist over en bradepande.
- Gnid kødet med salt og peber, og dæk det med baconskiver. Stil marinaden til side.
- Steg den marinerede dyrekølle på anden nederste ribbe ved 125°, efter 15 minutters bruning ved 250° i ca. 1 ½ time, eller til din dyrekølle har en centrumtemperatur på 62°-65° på det tykkeste sted. Hæld marinade over din dyrekølle et par gange under stegningen. Efter stegning skal den marinerede dyrekølle hvile ca. 15 minutter.
- Gem stegeskyen og den resterende marinade.
OBS! Hvis du bruger et stegetermometer, skal det stikkes ind i din dyrekølle på det tykkeste sted, til det er i centrum af kødet, men uden at det rammer ben. Når temperaturen når 62°-65°, er kødet rosa.
Sådan skæres din dyrekølle ud:
-
Læg din dyrekølle på et spækbræt, så skankbenet vender ud mod dig selv.
-
Tag fat i skanken, og skær ned til knoglen, lige over knæet.
-
Fortsæt med at skære, idet du følger lårknoglen hele vejen frem. Nu er det store kødstykke fri. Skær det i tynde skiver. Skær kødstykket på den anden side af benet fri på samme måde, og skær i skiver.
Prøv også: Er du vild med dyrekølle, vil du sikkert også kunne lide stegt flæsk med kold persillecreme
Vildtsauce til dyrekølle
Det skal du bruge til din vildtsauce:
- 4 dl stegesky og marinade
- 1 dl piskefløde
- 2 spsk. hvedemel
- Salt og peber
- Evt. 1 tsk. sukker
Sådan gør du:
- Si stegeskyen, og spæd op med marinade, til der er 4 dl væske.
- Opvarm blandingen, rør en jævning af fløde og mel, og pisk den i den kogende stegesky. Tilsæt evt. lidt ekstra fløde for at tilpasse konsistensen.
- Smag saucen til med salt og peber og evt. sukker.
Svampesauté i filokurve
Det skal du bruge til din svampesauté:
- 1 rulle filodej
- 25 g smør
- 400- 500 g forskellige svampe
- 15 g smør
- ½ bundt persille eller timian
- 5 spsk. piskefløde
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Fold filodejen ud, og skær den i 16 stykker på ca. 12 x 12 cm.
- Smelt smørret.
- Pensl filostykkerne med smeltet smør, tag en fast muffinform eller lignende, og pres to stykker dej ned i hver.
- Kom dem i ovnen ved 175° i 10-15 minutter, til de er gyldne.
- Rengør svampene, og skær dem i grove stykker. Rist dem ved kraftig varme i smør.
- Hak persille eller timian groft, og vend det i svampene.
- Tilsæt fløden, og varm retten igennem, til fløden er reduceret. Smag til med salt og peber.
- Kom svampesauteen i filokurvene ved servering af dyrekølle.
Se også: Indbagt laks med spinat
Smørstegte kartofler med timian til dyrekølle
Det skal du bruge til dine smørstegte kartofler:
- Ca. 1 kg små kartofler, kogt knap møre
- 25 g smør
- ½ bundt frisk timian
Sådan gør du:
- Smelt smørret i en sauterepande.
- Kom kartoflerne på panden, og steg dem ved medium varme, til de er let gyldne.
- Hak timianen, vend den i kartoflerne, og steg yderligere et par minutter.
Tranebærrelish til dyrekølle
Det skal du bruge til din tranebærrelish:
- 150 g tørrede tranebær
- 1 lille rødløg
- 150 g sukker
- 1 dl hvidvinseddike
- 1 kanelstang
- 2 stjerneanis
- 1 laurbærblad
Sådan gør du:
- Hak tranebærrene groft, og skær løget i tern.
- Kom sukker, eddike, kanelstang, stjerneanis og laurbærblad i en gryde. Varm det forsigtigt op, til sukkeret smelter.
- Kom tranebær og løg i gryden, og lad det simre et par minutter.
- Kom blandingen på et skoldet glas, og lad det gerne stå 2-4 dage på køl inden servering.
Se også: Sådan fjerner du rødvinspletter