Opskrifter på lækre marmelader og syltetøj
Tilbehør

Marmelader og syltetøj: 14 lækre opskrifter

af Redaktionen 23.02.2021
Foto: Jes Anders Schønnemann.
Det er både nemt og hurtigt at lave sin egen marmelade eller syltetøj, og du kan bruge lige de frugter, du har ved hånden. Hjemmelavede marmelader smager bare bedre, så vi har samlet 14 lækre opskrifter, du kan prøve her.

Marmelade og syltetøj smager skønt og kan bruges til så mange lækre ting i køkkenet. Det er perfekt til både brøddet på morgenbordet, osten efter maden og som en del af kager og desserter. Er du vild med fuldendte smagsoplevelser, kan du også eksperimentere med de søde marmelader og syltetøj i det salte køkken!

Marmelade og syltetøj

Har du frugt eller bær, som du ikke kan nå at spise, kan du nemt trylle dem om til marmelade eller syltetøj. På den måde kan du også nyde sommerens frugter langt ind i efteråret og vinteren. Men hvad er forskellen egentlig på syltetøj og marmelade? Og hvordan gør man? Det får du svar på lige her samt en masse inspiration til hjemmelavede marmelader og syltetøj.

Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?

I dag bruges ordene ofte i flæng, men der er faktisk en forskel. Det er nemlig konsistensen, der bestemmer, om det er syltetøj eller marmelade. Syltetøj er mere flydende, fordi det koges i kortere tid og indeholder flere hele bær. Marmelade er mere fast og geleagtig, fordi den koges i længere tid og indeholder mindre væske.

For producenter der leverer til fx supermarkeder, er det lovgivning, der bestemmer om det hedder det ene eller det andet. Skal det hedde marmelade, skal det nemlig indeholde minimum 45% frugt. Syltetøj derimod, kan nøjes med 35% frugt.

Frugten gør en forskel

Dit valg af frugt og bær er også med til at afgøre, om der er tale om syltetøj eller marmelade. Vil du lave syltetøj, er helt friske bær ideelle. De skal gerne syltes inden de er alt for modne, så de netop kan holde lidt af formen og den friske smag.

Går du derimod efter at lave marmelade, kan du bruge alle slags bær og frugter. Du kan sagtens bruge frugter, der er lidt overmodne eller kommer fra frost, da de alligvel skal koges godt ud.

Hvordan laver man marmelade og syltetøj?

Det er super nemt at lave marmelade og syltetøj, og du kan nemt lave store portioner, så du har altid har et glas ved hånden. Der findes mange forskellige opskrifter, men for de mest simple, skal du blot bruge frugt eller bær, sukker, vand og en gryde. Hvis du vil opbevare i længere tid på glas, er det en god ide at bruge lidt atamon i glassene.

Der er som sagt utallige opskrifter på marmelade og syltetøj, så det er med at finde den, som du bedst kan lide. Gå på opdagelse i de mange udgaver af marmelader og syltetøj med vores 14 bedste opskrifter herunder!

14 nemme og lækre opskrifter på marmelade og syltetøj

Opskrift på jordbærmarmelade

Jordbærmarmelade med abrikos

Klassisk jordbærmarmelade smager skønt, og denne hjemmelavede udgave har et lækkert twist af abrikos. Prøv opskriften her.

Opskrift på rabarbermarmelade

Rabarbermarmelade

Rabarber er en dejlig sommerråvare, som nemt kan laves til den lækreste marmelade. Få opskriften på en skøn rabarbermarmelade her!

Opskrift på syltetøj med ingefær

Syltetøj med bær og ingefær

Pift den hjemmelavede syltetøj op med frisk ingefær, der går godt til bærenes sødme. Se opskriften her.

Opskrift på solbærmarmelade

Solbærmarmelade

En lækker marmelade, der er perfekt som fyld mellem to kiks eller på en lækker, hjemmebagt skrive franskbrød. Få den nemme opskrift her!

Opskrift på mirabellesyltetøj

Mirabellesyltetøj

Den søde smag af mirabeller er perfekt til syltetøj. Det er også en god måde at gemme de små blommer langt ind i efteråret. Se opskriften her.

Opskrift på limemarmelade

Limemarmelade

Er du vild med en frisk og syrlig smag, er denne limemarmelade perfekt. Perfekt til fx søde pandekager eller lagkage. Prøv opskriften her.

Opskrift på brombærmarmelade

Brombærmarmelade

Har du brombær i haven, kan du nemt og hurtigt lave din egen brombærmarmelade. Den smager så meget bedre end den færdigkøbte. Du får opskriften her.

Opskrift på tranebærsyltetøj

Syltetøj med tranebær, hindbær og appelsin

Tranebær bliver ofte syltet med pærer, men prøv også denne velsmagende variant med hindbær og appelsin. Se opskriften her.

Opskrift på blåbærmarmelade med krydderurter

Blåbærmarmelade med timian

Brug friske danske blåbær til en dejlig hjemmelavet marmelade med timian. Det kan være prikket over i’et til dine pandekager eller nybagte boller. Se opskriften her.

Opskrift på hyldeblomstmarmelade

Hyldeblomst-marmelade med citron

Du behøver ikke at smide alle de gode hyldeblomster og citroner ud, når du har lavet hyldeblomst-saft. Tryl resterne om til en dejlig marmelade i stedet for. Se hvordan du gør her.

Opskrift på marmelade med brombær og stjerneanis

Brombærmarmelade med stjerneanis

En brombærmarmelade, der passer lige til morgenmaden, eller som skønt supplement til ost med skønt pift af anis. Få opskriften her.

Opskrift på blåbærmarmelade

Blåbærmarmelade med estragon

Denne blåbærmarmelade smager af sensommer med et strejf af estragon, og er super nem at lave. Blåbærrenes smag er fantastisk i alt fra marmelader til smukke desserter. Få opskriften her.

Opskrift på ferskensyltetøj

Ferskensyltetøj

Har du godt modne ferskner, er det ideelt at lave dem til syltetøj. Få den nemme opskrift her.

Opskrift på marmelade med brombær og hyldebær

Brombær-hyldebær-marmelade

Hyldebær er nok ikke et af de mest brugte bær, men det smager skønt i en marmelade sammen med brombær. Prøv opskriften her.