Vil du kræse lidt ekstra for dine sommergæster, så skift pølser og kold kartoffelsalat ud med kammuslinger og oksemørbrad tilberedt på grillen samt sæsonens bedste danske grøntsager som tilbehør. Alle opskrifter er til 6 personer.
Se også: 4 tips til sommerkøkkenhaven
Grillet oksemørbrad med rødbedegarniture og nye kartofler:
Oksemørbrad
- 1 oksemørbrad på 1.200 g
- 2 spsk. olivenolie
- ½ bundt frisk timian
- Havsalt og friskkværnet peber
Rødbedegarniture
- 3 rødbeder
- 1 dl balsamicoeddike
- 1 dl vand
- 1 dl farin
- 100 g solbær
- Skovsyre
Prøv en anden sommermenu:Hel lakseside med tilbehør
Nye kartofler med koriandersmør
- 1 bundt koriander
- 250 g smør
- 1 kg nye kartofler
- Frisk havsalt
Sådan gør du:
Oksemørbrad
- Afpuds mørbraden, og pensl den med olie. Grill den godt på alle sider ved høj varme.
- Krydr med frisk timian, salt og peber. Grill den videre ved lidt lavere varme, og vend den med jævne mellemrum.
- Grill den i 10-15 minutter, alt efter hvor rød den skal være.
- Lad stegen hvile, inden den skæres i tykke bøffer.
Rødbedegarniture
- Skær 2 af rødbederne i 6 aflange stykker, der hver er 1 cm tykke. Skær den sidste i tynde runde skiver – brug gerne et mandolinjern.
- Sæt en gryde med balsamico, vand, farin og rødbedestykker på grillen. Når sukkeret er smeltet, koges det i 10 minutter. Vend derefter de tynde runde rødbedeskiver og solbærrene i lagen.
- Tag rødbederne op af lagen, og anret dem på tallerkener. Fold de tynde skiver rødbeder, og fordel dem sammen med solbærrene oven på rødbedestykkerne.
- Hæld lidt af syltelagen over sammen med olie. Pynt med skovsyre.
Se også:Stikkelsbærgrød med vaniljeis
Nye kartofler med koriandersmør
- Hak korianderen, og rør den i smørret. Rul det i bagepapir til en pølse med diameter på størrelse med en femkrone, og stil det i fryseren, indtil det skal bruges.
- Skrub kartoflerne, og kog dem i letsaltet vand.
- Hæld vandet fra, og pak dem godt ind i sølvpapir sammen en stor klat koriandersmør.
- Grill dem i 10 minutter, og servér til kødet og rødbederne.
Tip: Kan du ikke lide koriander, kan du erstatte den med persille eller en anden krydderurt. Du kan også lave hvidløgssmør i stedet.
I galleriet finder du opskriften til menuens andre retter:
Sommermenu: Luksus på grillen


Cremant med hyldeblomst og ribs
Det skal du bruge:
4 dl fortyndet hyldeblomstsaft
1 flaske cremant
100 g ribs
Sådan gør du:
Hæld hyldeblomstsaft i glassene.
Hæld cremant på, når gæsterne er ankommet, og pynt med ribs.
Tip...
Cremant med hyldeblomst og ribs
Det skal du bruge:
- 4 dl fortyndet hyldeblomstsaft
- 1 flaske cremant
- 100 g ribs
Sådan gør du:
- Hæld hyldeblomstsaft i glassene.
- Hæld cremant på, når gæsterne er ankommet, og pynt med ribs.
Tip: Holder du af en sød drink, behøver du ikke fortynde hyldeblomstsaften.


Hyldeblomstmarineret laks med karse og peberrodscreme
Hapserne kan nydes som en snack inden forretten!
Det skal du bruge til hyldeblomstmarineret laks:
200 g laks
1 spsk. rørsukker
1 spsk....
Hyldeblomstmarineret laks med karse og peberrodscreme
Hapserne kan nydes som en snack inden forretten!
Det skal du bruge til hyldeblomstmarineret laks:
- 200 g laks
- 1 spsk. rørsukker
- 1 spsk. salt
- ½ vaniljestang
- 1 dl hyldeblomstsaft
Det skal du lave til peberrodscreme:
- 6 cm peberrod
- 2 dl cremefraiche 38 %
- 3 spsk. mayonnaise
- 3 spsk. citronsaft
- Havsalt og friskkværnet peber
- ½ flute
- Lidt karse
Sådan laver du hyldeblomstmarineret laks:
- Prik laksen med en gaffel, drys med sukker og salt, og læg den i et lille fad.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør dem sammen med hyldeblomstsaften, og hæld den over laksen. Lad laksen stå i køleskabet i minimum 4 timer, men gerne natten over.
- Tag laksen ud af køleskabet, skær den i tynde skiver, og sæt til side.
Sådan laver du peberrodscreme:
- Skræl og riv peberroden helt fint. Rør den sammen med cremefraiche, mayonnaise og citronsaft, og krydr med salt og peber.
- Skær flutet i tynde skiver, fordel dem i en alubakke, og rist dem på grillen, indtil de er sprøde og gyldne.
- Fordel små klatter af peberrodscremen på fluteskiverne, læg små stykker laks på, dup med lidt mere peberrodscreme, og pynt med karse.


Kammusling i skal med fennikel og ristet rugbrødsdrys
Kammuslinger i skal bestiller du hos fiskehandleren....
Kammusling i skal med fennikel og ristet rugbrødsdrys
Kammuslinger i skal bestiller du hos fiskehandleren. Kan du ikke få dem i skal, kan de tilberedes i en alubakke.
Det skal du bruge til rugbrødsdrys:
- 6 tynde skiver rugbrød
- Havsalt
Det skal du bruge til kammuslinger:
- 6 kammuslinger
- 2 spsk. olivenolie
- Havsalt og friskkværnet peber
- 6 stilke estragon
- ½ fennikel
- 3 spsk. olivenolie
- ½ lime
- Havsalt og friskkværnet peber
Sådan laver du rugbrødsdrys:
Rist rugbrødet helt sprødt, og lad det tørre på en rist.
Knus det til smulder med en kagerulle, og krydr med salt. Fordel det i 6 små poser.
Sådan laver du kammuslinger:
- Rens kammuslingerne ved at løsne dem fra skallen og fjerne rognen, så de er helt rene. Rengør skallerne.
- Dryp skallerne med lidt olie, læg kammuslingerne tilbage i skallerne, dryp igen med olie, og krydr med salt og peber.
- Hak estragonen, og drys den på. Grill kammuslingerne i 7-10 minutter.
- Skær fenniklen på langs i helt fine skiver med et mandolinjern. Kom dem i en skål med koldt vand, og lad dem stå i 4 minutter, så krøller de fint.
- Dryp af, dup tør, og vend dem med lidt olivenolie.
- Pres limesaft udover, og drys med salt og peber. Servér med ristet rugbrødsdrys i poser.


Vaniljesyltede rabarber med lakridsis
Det skal du bruge til lakridsis:
½ l piskefløde
3 spsk....
Vaniljesyltede rabarber med lakridsis
Det skal du bruge til lakridsis:
- ½ l piskefløde
- 3 spsk. råt lakridspulver
- 100 g fint rørsukker
- 6 pasteuriserede æggeblommer
Det skal du bruge til syltede rabarber:
- ½ vaniljestang
- 2 dlvand
- 1 dl rørsukker
- 6 rabarberstængler
- 24 friske hindbær
Sådan laver du lakridsis:
- Kom fløden i en gryde sammen med lakridspulver og sukker. Bring i kog, og rør godt, så sukkeret bliver opløst.
- Lad cremen ramme kogepunktet, tag den fra varmen, og pisk æggeblommerne i lidt ad gangen.
- Rør godt, mens iscremen afkøler. Kør isen færdig i en ismaskine.
Sådan laver du syltede rabarber:
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Bring vandet i kog med sukker, vaniljekorn og -stang. Lad det koge, indtil sukkeret er opløst.
- Rens rabarberne, og skær dem i 2 cm lange stykker.
- Kom dem i lagen, giv dem et hurtigt opkog, sluk blusset, og lad dem køle af i lagen.
- Fordel rabarberne og lidt af lagen på 6 tallerkener, kom en stor skefuld is på, og servér. Pynt med friske hindbær.