Kager

7 kager til sønderjysk kaffebord

Sønderjyderne er geniale! For mange år siden opfandt de konceptet sønderjysk kaffebord, hvor mindst 14 kager skulle være repræsenteret. Hvordan kan man andet end at elske den tradition? Vi har fundet 7 smagsgode kageopskrifter til anledningen!
af Freja Bang Lyngbo 17.07.2018 Foto: Bjørn Jakobsen.

På ISABELLAS-redaktionen spiser vi kage, så tit vi kan slippe af sted med det! Flødeskumskager, småkager, bradepandekager, tærter... Der findes vist ikke én eneste kage, vi ikke gerne ville sætte tænderne i.

Flere kageopskrifter? Find alle ISABELLAS' kager her!

Derfor kommer det vel næppe som nogen overraskelse, at vi er ret begejstrede for traditionen med sønderjysk kaffebord. En tradition, der går helt tilbage til 1864, hvor Sønderjylland kom under tysk styre. Mange forsamlingshuse fik i denne periode ikke spiritusbevilling, så i stedet for at drikke brændevin og andre stærke sager, kunne man jo passende fylde noget andet indenbors: Kage! 

Se også: 10 søde sommerlagkager

Der findes nogle helt særlige regler omkring det sønderjyske kaffebord - eller kagebord, som det også kaldes - og den vigtigste af dem må være, at bordet skal bestå af mindst 14 kager: Syv bløde og syv hårde. Til den hårde afdeling hører fx tørkager som hindbærsnitter og småkager, mens de bløde kager kan være kringle, roulade og lagkage. Der må siges at være noget for enhver kageelsker! 

7 kageopskrifter til sønderjysk kaffebord: 

Lavede din mormor også verden bedste kringle? Find opskriften på hjemmebagt kringle her, så du kan gøre hende kunsten efter. For den søde, bløde kage hører sig til på kaffebordet.  

På det oprindelige sønderjyske kaffebord serverede man "stopkager" for at sørge for, at den værste sult blev stillet, inden man gik ombord i kagerne. Stopkager er faktisk bare blødt, sødt gærbrød, og disse fødselsdagsboller er et oplagt bud til formålet!  

 

Æbletærte skal der til! Denne version er gennemtestet og -elsket af redaktionen. Find opskriften her!

Der skal selvfølgelig også være småkager af en slags. Du kan vælge at gå den helt klassiske vej med småkagen "ingenting" eller ternede småkager. Skal du give kaffebordet et moderne præg, vil disse småkager med hvid chokolade helt sikkert hitte! 

Intet kaffebord uden den sønderjyske kageklassiker rugbrødslagkage. Vi har fundet en version, hvor den velkendte kage har fået en moderne make-over med blåbærfyld. Haps den smagsgode opskrift her!

Jordbærtærte eller jordbærkage? Der skal være noget med jordbær! Prøv denne nemme opskrift på en sommerskøn dessert!  

Kiksekage er et fast indslag på det sønderjyske kaffebord, og tiden, hvor kiksekager var "forbudte", er long gone. Vi garanterer, at denne vil få mundvandet til at løbe. Find opskriften her